Szívultrahang

Szívultrahang

A szívultrahang vizsgálat során képet kapunk a szívüregek, az azokat határoló falak, a billentyűk és a szívburok állapotáról. A diagnosztikai eljárás során kimutathatók az infarktus utáni falmozgás-zavarok, billentyűbetegségek, vagy a szívburokban meggyűlő folyadék.

A A vizsgálat alkalmas a magas vérnyomás, koszorúér betegség okozta szívelváltozások felfedésére, a veleszületett szívbetegségek kimutatására, a szívritmuszavarok, a szív gyulladásos problémáinak megállapítására valamint a szívizombetegségek diagnosztizálására.

Működése: a készülék magas frekvenciájú hanghullámokat bocsát ki, melyek a belső szervek felületéről részben visszaverődnek, szóródnak, részben elnyelődnek. A visszaverődő hullámokat a vizsgálófej érzékeli, elektromos jellé alakítja, s egy monitoron látható képet állít elő.

A vizsgálat menete:

A páciens meztelen felsőtesttel, bal oldalán fekszik, mellkas bal oldalát zselével bekenik, majd a vizsgáló fejet ráhelyezik a mellkas bőrére, néha kissé rá is nyomják Előkészítésre nincs szükség.

A szívultrahang vizsgálatot ismételni kell időnként, mert pl.gyógyszer módosítás, vérnyomás normalizálás, állapot javulás után változnak az értékek. Nem átlagos alkatú, vagy egyéb betegségben szenvedő embereknél nem kellő biztonsággal állapítható meg minden kívánt érték.

Néha szükség lehet speciális ultrahang vizsgálatra, mellyel pontosabban megállapítható illetve kizárható valamely gyanított elváltozás.

A vizsgálat végén azonnali leletet kap, amely véleményt és további javaslatot is tartalmaz.

További ultrahang vizsgálatok:

    emlő ultrahang vizsgálat
    hasi ultrahang vizsgálat
    pajzsmirigy ultrahang vizsgálat
    nyaki ér ultrahang vizsgálat
    vese ultrahang vizsgálat
    here ultrahang vizsgálat
    szívultrahang vizsgálat
    kismedence ultrahang vizsglat
    gyermek ultrahang vizsgálat


Nyomtatás