Csecsemő és gyermek ultrahang szűrés

Csecsemő és gyermek ultrahang szűrés

A születést követően csecsemőkorban is vannak olyan szűrővizsgálatok, melyeket fontos elvégezni annak érdekében, hogy gyermekünket egészséges felnőtté nevelhessük. Ilyen például az ultrahang vizsgálat is.

Ezen vizsgálatok egy részét még a kórházban kötelezően elvégzik, a további vizsgálatok elvégzésére a házi gyermekgyógyász hívja fel a figyelmet.

Ilyen vizsgálat a csecsem ultrahang szűrés is, mely egy teljesen biztonságos, nagy pontosságú, megbízható eljárás, nagyon jól kiegészíti és pontosítja a fizikális vizsgálatot. A csecsemőszűrés optimális időpontja 6-8hetes kor. Ekkor lehetőség van komplex, koponya, hasi és csípő vizsgálatokra veleszületett rendellenességek, csípőficam biztos szűrésére.

Az ultrahang vizsgálatok abszolút fájdalommentesek.

A koponya vizsgálattal a nagykutacson keresztül vizsgálható az agyállomány.Fény derülhet érfejlődési rendellenességekre, cisztákra, agyvérzésekre melyek nem okoznak tüneteket. A hasi vizsgálat a máj, lép, vesék fejlődési rendellenességeire ad információt, amikor még nem okoznak tüneteket, s a kezelésük sokkal hatékonyabb.  Vese tágulatok, máj, lép ciszták csecsemőkori reflux és gyomorzár szűkület, egyes bélbetegségek( csecsemőkori invaginatio-bélbetüremkedés) hasi nyirokcsomók vizsgálatára, diagnosztizálására alkalmas.

Csípő szűrése: Részben ortopéd szakorvos által végzett fizikális vizsgálattal, részben ultrahanggal végezhető vizsgálat, melyben a két módszer nagyon jól kiegészíti egymást. A fizikális vizsgálattal a kirívó eltérések azonnal szembetűnnek, és megállapítható, ha a baba csípőficammal született, ám a hajlam jelei nem ennyire egyértelműek, ennek szűrésében segít az ultrahang.

Ekkor a porcfelszínek is láthatók, mind az alulfejlett, mind a teljes ficamos csípő kiszűrhető, így az elváltozás mértékét pontosabban meg lehet állapítani, mint fizikális vizsgálattal. Az idejében észlelt eltérés a betegség kialakulása előtt lehetőséget ad a megfelelő terápia alkalmazására.

Gyermekkorban csakúgy, mint a felnőttek esetében, előfordulhatnak különböző állapotok, betegségek, melyek pontos megállapításában ultrahang vizsgálat válhat szükségessé. Ezen vizsgálatok során megerősíteni, vagy kizárni igyekszünk a panaszok hátterében feltételezett eltéréseket. Mivel az ultrahang biztonságos, ezért gyakran az elsőnek választandó vizsgálóeljárás, mely többször is megismételhető, így egy változó folyamat követésére is alkalmas. Lehetőség van a hasüregi szervek, egyes mellkasi szervek, fiúknál here, valamint egyéb lágyrészek vizsgálatára.

További ultrahang vizsgálatok:

    emlő ultrahang vizsgálat
    hasi ultrahang vizsgálat
    pajzsmirigy ultrahang vizsgálat
    nyaki ér ultrahang vizsgálat
    vese ultrahang vizsgálat
    here ultrahang vizsgálat
    szívultrahang vizsgálat
    kismedence ultrahang vizsglat
    gyermek ultrahang vizsgálat


Nyomtatás